top of page

Kennis en ervaring

Vanaf jonge leeftijd zat ik al achter de naaimachine en het was op de basisschool al gauw duidelijk dat ik iets in het kleermakersvak wilde doen. Ik begon op de modevakschool in 1984, opleiding costumière, daarna nog een jaar Couture, waarbij ik stage liep bij Frank Govers, waar ik vervolgens nog 4 jaar ben blijven werken.

 

Na het behalen van m'n coupeuse-diploma, werkte ik een jaar bij "lady Service" in Leiden, een lingerie en foundation-speciaalzaak. Tijdens mijn opleiding liep ik al modeshows voor hen en zij hadden iemand nodig om bij te springen op beurzen en in de winkels. Hier leerde ik alles over lingerie en wat het juiste ondergoed voor je figuur kan doen. 

Op m'n 21e begon ik bij Giovanna Bruidsmode in Mijdrecht, waar ik bruidsjaponnen vermaakte en grote showstukken ontwierp en uitvoerde.

Mijn droom was altijd: ontwerpster worden, dus toen er een advertentie voorbij kwam van een kleinschalig confectiebedrijf in Badhoevendorp: "Intermode", stapte ik daar meteen op af en werd aangenomen. Ik ontwierp daar confectiekleding en maakte de proefmodellen.

Al gauw werd het bedrijf overgenomen door een grotere organisatie:  "Lisatex", daar kreeg ik de verantwoording voor het ontwerpen, patronen maken en aansturen van degenen die de proefmodellen maakten. Ik leefde eindelijk m'n droom, maar in de praktijk vond ik het nogal frustrerend. Na m'n werk bij Frank Govers en in de bruidsmode, was ik gewend geraakt om met mooie stoffen te werken en kleding met veel details te maken, maar nu werd bijna elk ontwerp terug bezuinigt naar de basis, omdat al die details het te duur maakten. 

 

De confectie was het dus niet voor mij en ik vertrok voor een poosje naar Rome om te bedenken wat ik dan wél wilde. Ik deed daar een taalcursus en maakte vrienden. Het leek me leuk om te blijven, maar toevallig kreeg ik een huisje aangeboden in m'n geboortedorp, dus besloot ik toch maar terug te gaan.

Daar moest ik dus zo snel mogelijk weer een baantje zien te vinden. Ik kon weer wat uren voor m'n oude werkgever van de bruidszaak aan de slag en op weg naar huis, liep ik langs de etalage van een stoffenzaak die ook nog personeel zocht, dus ik was gauw weer "onder de pannen". Bij stoffenzaak "Spaas" in Alphen a/d Rijn, die na een jaar werd overgenomen door "Schröder- modestoffen", heb ik 6 jaar met veel plezier gewerkt. Ze verkochten hoogwaardige-kwaliteit stoffen en bovendien leverde het mij ook klanten op, die in de winkel, samen met mij stof uitzochten, en het vervolgens door mij lieten maken. Ik heb eigenlijk altijd een eigen atelier gehad, waar particulieren van alles lieten maken, maar vooral bruids- en gelegenheidskleding.

 

In 2002 verhuisde ik vanuit Leimuiden (Z-H) met mijn gezin naar Zuidbroek, Groningen. We wilden meer ruimte, rust en een fijne plek voor de kinderen. Ook daar had ik een eigen atelierruimte, waar ik bruidsjurken, gelegenheidskleding, kinderkleding voor "Knots" en theaterkostuums voor een balletschool maakte, kleinschalig, omdat de kinderen altijd op nr. 1 stonden. In 2009 schreef ik me officieel in bij de KvK en pakte ik het wat professioneler aan.

Toen de kinderen groot werden, werd het voor mij tijd om "buiten de deur" te gaan werken, vooral voor de sociale contacten. Via via kwam ik bij Schoenmode de Boer in Hoogezand terecht, waar ik 6 jaar met veel plezier gewerkt heb. Toevallig kwam er in de tijd dat ik daar begon, ook een tijdelijke vacature vrij bij een bruidszaak in Groningen. Ik heb beide baantjes aangenomen, met het idee: ik zie wel welke het het best bevalt, dan kan ik er altijd één laten vallen. Ik heb ze echter beide aangehouden en heb voor Xsasa bruidsmode in Groningen 8 jaar gewerkt als ZZP-coupeuse, voor het aanpassen van bruidsjaponnen die door de klanten gekocht waren en als verkoopster tijdens drukke dagen.

De relatie met de vader van mijn kinderen hield geen stand en sinds 2011 was ik samen met mijn kinderen, in de hoekwoning van het voormalig winkelpand van Fam. Mulder (vroeger een bekende kledingzaak, later beddenzaak) aan de Noorderstraat 305 in Sappemeer gaan wonen, waar ook mijn atelier "Handmade bridalgowns" gevestigd is. 

Ondertussen zijn de kinderen de deur uit en woon ik samen met yogadocent én handige klusser Niren.  In 2021 hebben we het woonhuis met aanpandige winkelruimte gekocht. We hebben dit opgeknapt en er een multifunctionele ruimte van gemaakt. Er is in het voorste gedeelte een showroom/ pasruimte voor de a.s. bruiden,  een ontvangstruimte, toiletgroep, bar/balie, koffiecorner en achterin de yogastudio.

Ondertussen heb ik over de 100 (ben de tel kwijt geraakt) bruidsjurken gemaakt en vele galajurken, colberts, rokjes, broeken, blouses, verkleedkleren, mantelpakjes, kussen-hoezen, gordijnen, teveel om op te noemen, maar mijn hart ligt na al die jaren nog steeds bij de bruidsmode. Na zoveel jaren ervaring, kan ik wel zeggen dat ik hier een specialist in ben.

Ik hoop nog vele jaren mensen blij te kunnen maken met een uniek, voor hen ontworpen en gemaakt kledingstuk en natuurlijk nog vele bruiden die ik help om hun gekochte japon perfect passend te maken. Neem gerust contact op, als je geïnspireerd bent door mijn verhaal, of zelf een idee hebt, en iemand zoekt om het vakkundig uit te voeren. Vul het formulier op de website in of bel: 

06 188 690 36

Ik nodig je graag uit op Noorderstraat 305 in Sappemeer, om onder het genot van een kopje koffie of thee de mogelijkheden te bespreken, en wie weet, maak ik dan wel jouw droomjurk!

 

 

Hierbij een voorbeeld van de opdrachtbevestiging met als bijlage mijn algemene voorwaarden:

 

 

Tijdens het doorpassen zal ik steeds toetsen of alles nog geheel naar wens verloopt, en het ontwerp en de pasvorm naar beider tevredenheid tot stand laten komen. Tijdens de pas-sessies kunnen er diverse aanpassingen gedaan worden. Zijn het echter grote aanpassingen ten opzichte van het overeengekomen ontwerp, dan moet ik daar extra tijd voor in rekening brengen.

 

Mocht u in de periode van samenwerking meer dan 5 kg. In gewicht schommelen, dan zal dit extra aanpassingen vereisen, waardoor ik hier ook extra tijd voor in rekening moet brengen.

 

Mocht u twijfelen over iets, wat betreft model of pasvorm, dan mag u dit altijd kenbaar maken of na de passessie contact opnemen, ik ben vrij flexibel, dus daar is altijd samen een oplossing voor te vinden.

 

Het ontwerp -en pastraject

Het uitgangspunt is om na het intakegesprek duidelijkheid te hebben wat er gemaakt moet worden; ik vraag eventueel stofstalen op en stuur die toe, zodat u kunt kiezen welke stof ik voor u ga bestellen.

Voordat ik de stof bestel, zijn we overeengekomen hoe de jurk of het kledingstuk moet worden. Ik maak een begroting en nadat u de helft daarvan hebt aanbetaald bestel ik de materialen. Het betalen van de aanbetaling geldt als officieel akkoord voor het aangaan van de overeenkomst met Handmade bridalgowns; als toestemming om over te gaan tot het bestellen van materialen, en het ontwerp- en maakproces.

 

Hierna wordt er meestal eerst een katoenen pasmodel gemaakt. De doorpas van dit model zal de basis vormen van de japon of ander kledingstuk. Hierna wordt het uiteindelijke kledingstuk/ de bruidsjurk gemaakt, zodra deze gereed is voor de 1e doorpas, bel of mail ik je voor een afspraak. Houd er rekening mee, dat het kledingstuk of de bruidsjurk dan nog niet helemaal af is. Er moeten dan nog allerlei aanpassingen worden gedaan en het kledingstuk/ de bruidsjurk moet nog afgewerkt worden.

Zo’n passessie duurt gemiddeld 1,5 uur, u mag (maximaal 2) mensen meenemen als u dat leuk vindt.

Daarna volgt nog een 2e of 3e doorpas. Het is dus een heel traject en u zal meerdere keren bij mij langs moeten komen. Belangrijk is om dan ook de BH of torselet en de schoenen die bij het kledingstuk of de bruidsjurk gedragen gaan worden mee te nemen.

 

 

De afspraken vinden plaats op mijn adres: Noorderstraat 305, 9611 AH  Sappemeer.

 

Kosten

Voor het maken van een exclusief ontworpen en op maat gemaakte trouwjapon of ander kledingstuk geldt een uurtarief van € 40,00 inclusief btw plus de kosten van de gebruikte materialen.  U zult hiervoor eerst een offerte ontvangen. Gaat u akkoord met het totaalbedrag, dan maakt u de helft hiervan over; de andere helft betaalt u bij aflevering. Betaling gaat via de bank, u krijgt een factuur mee met alle gegevens.

 

Mocht u verder nog vragen of aanvullingen hebben, dan hoor ik dat uiteraard graag.

Bedankt voor uw vertrouwen.

 

 

 

Algemene voorwaarden
 

Artikel 1: voorwaarden toepassing

1.1 Deze algemene voorwaarden zijn van toepassing op alle zakelijke overeenkomsten tussen Handmade bridalgowns/ Caroline van Staveren en haar opdrachtgevers voor het vervaardigen van bruidskleding, gelegenheidskleding of aanverwante artikelen.

1.2 In de hierop volgende tekst draagt de naam “Handmade bridalgowns” de volgende betekenis: “Handmade bridalgowns” ook wel genoemd: “opdrachtnemer” of Caroline van Staveren en de voor de uitvoer van overeengekomen opdrachten door deze organisatie ingeschakelde derden”.

1.3 Afwijkingen van deze voorwaarden zijn alleen bindend in overleg en wanneer Caroline van Staveren deze afwijkingen nadrukkelijk schriftelijk of via e-mail aan de opdrachtgever heeft bevestigd.

Artikel 2: offertes en overeenkomsten

2.1 Alle door Caroline van Staveren gemaakte offertes zijn vrijblijvend en zijn geldig gedurende 30 dagen, tenzij anders aangegeven. Opdrachtnemer is slechts aan een offerte gebonden indien de aanvaarding hiervan door de opdrachtgever binnen de gestelde geldigheidsduur zonder voorbehoud of wijziging schriftelijk aan Caroline van Staveren is bevestigd en de opdrachtgever de juistheid daarvan niet binnen tien werkdagen of (als die termijn korter is) minimaal 48 uur vóór aanvang van de werkzaamheden schriftelijk betwist.

2.2 Prijzen in offertes zijn inclusief BTW tenzij anders vermeld.

2.3 Naast de voorwaarde in artikel 2.1, is er sprake van een overeenkomst wanneer de opdrachtgever aan Caroline van Staveren de opdracht geeft iets te vervaardigen en daarvoor mondeling toestemming geeft, wat vervolgens schriftelijk bevestigd wordt en ondertekend door de opdrachtgever. Zo’n schriftelijke opdracht kent verschillende verschijningsvormen, waaronder een getekende offerte, een getekend ontwerp, een brief of een e-mail. Het is ook mogelijk dat Caroline van Staveren in overleg met de opdrachtgever een mail stuurt om een mondelinge opdracht te bevestigen.

2.4 Indien voor de voltooiing van bepaalde werkzaamheden door Caroline van Staveren een termijn is overeengekomen, dan is dit geen fatale termijn, tenzij anders is overeengekomen. Overschrijding van de overeengekomen termijn levert dan ook geen toerekenbare tekortkoming van de opdrachtnemer op., er zal echter altijd toegewerkt worden naar uw trouwdatum en gezorgd worden dat alles op tijd af is daarvoor. De opdrachtgever kan om die reden de overeenkomst dan ook niet ontbinden en heeft geen recht op schadevergoeding. De opdrachtgever kan bij overschrijding van de overeengekomen termijn wel, in overleg, een nieuwe termijn stellen waarbinnen Caroline van Staveren de overeenkomst dient uit te voeren, overschrijding van deze nieuwe termijn kan voor de opdrachtgever een grond opleveren voor ontbinding van de overeenkomst.

2.5 Als Caroline van Staveren de opdracht krijgt om in samenwerking met een derde een opdracht of een gedeelte daarvan te vervullen, zal de opdrachtgever in overleg met alle betrokkenen vaststellen wat ieders taak is. Caroline van Staveren aanvaardt geen hoofdelijke aansprakelijkheid, noch aansprakelijkheid voor de uitvoering van de taak en de daarbij behorende werkzaamheden van de derde. 

Artikel 3: rechten en plichten 


3.1 Bij elke overeenkomst tussen Caroline van Staveren en haar opdrachtgever verplicht zij zich ertoe de overeengekomen inspanningen te verrichten volgens de hoogste normen van vakmanschap en zorgvuldigheid die de opdrachtgever van de opdrachtnemer kan en mag verwachten op het moment dat de opdracht tot stand komt.

3.2 Met elke overeenkomst tussen Caroline van Staveren en haar opdrachtgever accepteert Handmade bridalgowns een inspanningsverplichting en een resultaatverplichting. Het spreekt daarbij voor zich dat Caroline van Staveren zich als leverancier tot het uiterste inspant om een resultaat te bereiken dat voor beide partijen bevredigend is.

3.3 Handmade bridalgowns heeft het recht om derden in te schakelen voor de uitvoering van specifieke handgemaakte materialen zoals stofknoopjes of applicaties/ borduurwerk. Caroline van Staveren verplicht zich hierbij om deze derden met de hoogst mogelijke zorg te selecteren om een goede kwaliteit van uitvoering te kunnen bereiken.


3.4 Als één van de in een overeenkomst betrokken partijen wezenlijk tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen en, na hier uitdrukkelijk door de andere partij op gewezen te zijn, deze verplichtingen niet binnen een redelijke termijn alsnog nakomt, is de andere partij bevoegd de overeenkomst te beëindigen zonder dat de beëindigende partij de tekortschietende partij enige vergoeding verschuldigd is. De tot de beëindiging wèl geleverde prestaties worden op de overeengekomen wijze betaald.


3.5 Als Caroline van Staveren voor het nakomen van haar verplichtingen afhankelijk is van informatie of medewerking van de opdrachtgever of deelnemer(s), is zij van haar verplichtingen gevrijwaard wanneer de opdrachtgever of deelnemer(s) nalaten om de benodigde informatie of medewerking tijdig en gedegen te verlenen.

3.6 Ook als de aanbetaling niet binnen 30 dagen of een korter afgesproken termijn wordt voldaan, kan de opdracht niet doorgaan, daar er een bepaalde tijdsduur nodig is voor het bestellen van de materialen en het vervaardigen van de japon/ het kledingstuk en naar de specifieke trouwdatum wordt toegewerkt.

Artikel 4: verplaatsing, annulering, ontbinding en opzegging van maatwerk

4.1 In het geval van ontwerpschetsen/ offertes die Caroline van Staveren voor de opdrachtgever heeft gemaakt is annulering, ontbinding en opzegging kosteloos mogelijk tot vier weken na het intakegesprek.

4.2 Als de opdrachtgever binnen vier weken voor aanvang een door Caroline van Staveren gemaakt ontwerp annuleert, maar toch de tekening wil hebben, wordt hiervoor € 49,00 in rekening gebracht.

4.3 Bij annulering, ontbinding en opzegging voor aanvang van de eerste passessie van het kledingstuk in wording, is de opdrachtgever de aanbetaling van 50% kwijt, het restbedrag zal kwijtgescholden worden.

Artikel 5: verplaatsing, annulering, ontbinding en opzegging van de overeenkomst

5.1 Bij verplaatsing van de trouwdatum door bepaalde omstandigheden, zal altijd in overleg gekeken worden naar een oplossing.
5.2 De opdrachtgever is 50% van de totaal overeengekomen hoofdsom verschuldigd indien zij, ook zonder te annuleren, geen gebruik meer wenst te maken van de overeengekomen diensten van Caroline van Staveren. 

Artikel 6: overmacht
6.1 Een tekortkoming in de nakoming van de overeenkomst kan niet aan partijen worden toegerekend indien sprake is van overmacht. In geval van overmacht ontstaat geen recht op schadevergoeding.
6.2 Indien één der partijen gedurende een periode van meer dan 30 dagen als gevolg van overmacht in gebreke is ten aanzien van zijn verplichtingen voortkomende uit de overeenkomst, heeft de andere partij het recht de overeenkomst middels een aangetekend schrijven en met onmiddellijke ingang zonder rechterlijke tussenkomst te beëindigen, zonder dat daardoor enig recht op schadevergoeding ontstaat.
6.3 Onder overmacht vallen alle omstandigheden waardoor partijen tijdelijk of blijvend niet in staat zijn aan hun verplichtingen te voldoen zoals: brand, waterschade, langdurige ziekte of langdurige stroomuitval.

Artikel 7: aansprakelijkheid 


7.1 Caroline van Staveren is alleen aansprakelijk voor aan haar toegerekende directe schade die aantoonbaar het gevolg is van opzet of grove nalatigheid van Caroline van Staveren.

7.2 Voor aan haar toegerekende indirecte schade kan Caroline van Staveren in geen enkel geval aansprakelijk worden gesteld. Ook vermeende psychische of fysieke schade die de opdrachtgever claimt te hebben opgelopen tijdens projecten die Caroline van Staveren bij de opdrachtgever verricht heeft, valt onder deze clausule.

7.3 Wanneer Caroline van Staveren is gehouden aan vergoeding van door de opdrachtgever geleden schade, is deze vergoeding beperkt tot maximaal de overeengekomen vergoeding van de opdracht.

7.4 De totale vergoeding van Caroline van Staveren aan haar opdrachtgever kan nooit meer bedragen dan € 10.000,00.

7.5 Het doorpassen op locatie van Caroline van Staveren is geheel voor eigen risico, tenzij Caroline van Staveren ernstig in gebreke is gebleken op gebied van veiligheid van de locatie.

Artikel 8: geheimhouding van vertrouwelijke informatie

8.1 Beide partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van hun overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is meegedeeld of als dit herkenbaar voortvloeit uit de aard van de informatie.

8.2 Caroline van Staveren verklaard hierbij geen persoonlijke informatie van de opdrachtgever aan derden te verstrekken.


Artikel 9: persoonsgegevens 

9.1 Tenzij de opdrachtgever nadrukkelijk aangeeft hier bezwaar tegen te hebben verleend de opdrachtgever Caroline van Staveren bij het aangaan van een overeenkomst toestemming om persoonsgegevens van klanten in haar bestand op te nemen voor informatieve doeleinden. Caroline van Staveren beheert deze gegevens zorgvuldig en overeenkomstig de wettelijke voorschriften; benut ze uitsluitend voor eigen doeleinden en stelt de gegevens niet ter beschikking aan derden.

Caroline van Staveren 7 jaar, jong geleerd is oud gedaan
Caroline van Staveren op Atelier Frank Govers, borduurwerk
80s bruidsjurk zuiver zijde
Bruidsatelier Xsasa Groningen
20230318_151903 (1).jpg
showroom HMB 1.jpg
Showroom HMB 2.jpg
ontwerp tekening
bottom of page